.

Tentoonstelling archeologische vondsten Helmond – Mierlo

Zand Erover” is de titel van de tentoonstelling die vanaf 1 april is geopend in de Helmondzaal van het museum. Deze tentoonstelling over het leven in de periode 1930 – 1950 is tot stand gekomen uit de samenwerking van het Erfgoedhuis Eindhoven en Helmond met het EDAH-Museum.

De tentoonstelling is ingericht rondom archeologische vondsten uit opgravingen aan de Parallelweg in Helmond in 2016. Op de gemeentegrens tussen Helmond en Mierlo bevond zich begin vorige eeuw een vuilnisstortplaats. Munsters Staalbouw had hier zijn bedrijfshal totdat deze afbrandde en nu plaats maakt voor nieuwe woningen.

Twee maanden is hier afgegraven en men vond diverse gebruiksvoorwerpen. Deze voorwerpen zijn schoongemaakt en geinventariseerd. Van glaswerk, bakeliet, (dierlijke) botresten tot een Duitse militaire helm. De vondsten geven een kijk op het leven van toen. De gebruiksvoorwerpen en huishoudelijke attributen vormen een tijdsbeeld van de vooroorlogse crisisjaren, de oorlog en de daaropvolgende periode van wederopbouw. Hier kunnen bijzondere verhalen uitgehaald worden. Verhalen die zullen worden toegelicht tijdens de tentoonstelling.