Geschiedenis

Vier Friese handelslieden kwamen – onbekend en onafhankelijk van elkaar – in het begin van de 20e eeuw naar het zuiden van Nederland.

Jacobus Johannes Ebben verschijnt in 1900 als eerste in Helmond en opent daar een winkel in fijne kruidenierswaren en commestibles.

Servaes Bemardus Dames komt in 1903 naar het zuiden en vestigt zich – na een Tussenstop in Roosendaal en Nispen – met een winkel in Tilburg.

Jan Nicolaas Aukes komt in 1909 naar Eindhoven en vindt zijn stek aan de Vrij straat waar hij een kruidenierswinkel begint.

Johannes Bemardus Hettema verhuist in 1909 van Bolsward naar Oss En opent daar een winkel in kruidenierswaren en commestibles.

In 1910 bundelen zij hun krachten door de oprichting van een samenwerkingsverband “Combinatie EDAH” met als vestigingsplaats Helmond. Eerst in 1917 stappen ze samen naar de notaris om de combinatievorm om te zetten in de Naamloze Vennootschap EDAH.

Nadat in de loop der jaren de heren Ebben en Dames uit het bedrijf gestapt zijn nemen de heren Hettema jr. (Ed) en Aukes jr. (Anton) in1948 de aandelen van de vaders over en nemen zo de leiding van het bedrijf in handen. De veranderde tijd en concurrentie bracht de noodzaak tot wijziging in exploitatie en op 12 mei 1952 werd aan de Markt in Helmond de eerste ZIEZO Zelfbedieningswinkel geopend. Op 16 september 1952 volgt hierin de winkel aan de Willemstraat in Heerlen en de uitvoering is zodanig dat die door vakgenoten geroemd wordt en de klantenstroom zorgt er voor dat de omzet direct verdubbelt en na het eerste jaar verviervoudigd is In de jaren 1964 / 1965 stoot EDAH het grootste deel van haar productiebedrijven af.. In 1969 wordt een begin gemaakt met de omschakeling naar de “discount formule “die uitgroeit tot een groot succes en EDAH – direct na AH – naar de tweede plaats in de distributie in levensmiddelen in Nederland brengt. Vanaf juni 1976 gaat EDAH over in handen van Vroom en Dreesman en zal onder diens banieren zich verder ontwikkelen Spectaculaire omzet groei volgt in de jaren tot 1986 toen een echte terugval in omzet maar ook in winst en marktaandeel.

Eerst later volgt de samenwerking tussen Vendex Foodgroep en Uniegros dat later overgaat in Laurus. Dit betekent tot groot verdriet van duizenden het einde van EDAH waarbij in de laatste winkel en van de kantoren en distributiecentra eind 2007 de naam EDAH werd verwijderd. Resteert het Beheer Erfgoed Edah.

De oprichters